Едуфронт доделува стипендии преку натпревар за програмирање во Scratch

Во текот на месец јуни, ЕДУФРОНТ ќе додели една целосна стипендија  и две полустипендии на прворангираните ученици на  бесплатниот онлајн натпревар за програмирање во Scratch за деца од 9 до…

Продолжи со читањеЕдуфронт доделува стипендии преку натпревар за програмирање во Scratch

СТЕМ Академија за деца

Зошто СТЕМ образованието е толку важно? Според светската трговска организација, занимањата во областите од СТЕМ академија (наука, технологија, инженерство и математика) имаат раст од 24%, додека другите занимања растат со…

Продолжи со читањеСТЕМ Академија за деца

Кодирање во Scratch: Како децата да почнат да учат кодирање

Кодирање во Scratch e начин како децата да се воведат во кодирањето. Scratch е визуелен програмски јазик и се користи за креирање на проекти коишто содржат скрипти и медиуми. Scratch…

Продолжи со читањеКодирање во Scratch: Како децата да почнат да учат кодирање

СТЕМувај како девојка: Бесплатен Boot camp за веб дизајн

ЕДУФРОНТ како социјално одговорна компанија, преку организирање на бесплатен boot camp за веб дизајн за девојки, се приклучи на програмата „СТЕМувај како девојка“. Програмата „СТЕМувај како девојка“ спроведена од Македонија…

Продолжи со читањеСТЕМувај како девојка: Бесплатен Boot camp за веб дизајн

Дигитална писменост на децата – што треба да знаеме како родители

Што е дигитална писменост? Дигиталната писменост е сè поголем дел од секој пристап кон развој на вештини. Дигитална писменост, исто така влегува и во рамката на УНИЦЕФ чијашто цел е…

Продолжи со читањеДигитална писменост на децата – што треба да знаеме како родители

Визуелни програмски јазици

Визуелените програмски јазици (Visual Programming Language – VLP) се секој програмски јазик што им овозможува на корисниците да креираат програми со графичкo манипулирање со елементи на програмата, наместо со нивно…

Продолжи со читањеВизуелни програмски јазици

Деца и користење на компјутери

Технологијата е голем дел од нашите животи, но се менува многу брзо. Така учењето и едукацијата на децата на основите за користење на компјутери и компјутерско образование претставува предизвик. Дали…

Продолжи со читањеДеца и користење на компјутери

Нова обука: ПрограмИграм™ во HTML/CSS & Java Script – програмирање за деца над 9 години

Во обуката Програмирање за деца во HTML/CSS & Java Script „ПрограмИграм™ во HTML/CSS/JS“ се изучуваат скрипт јазиците HTML, CSS и програмскиот јазик Java Script преку користење на едукативната платформа codemoji.com.…

Продолжи со читањеНова обука: ПрограмИграм™ во HTML/CSS & Java Script – програмирање за деца над 9 години

Нова обука: ПрограмИграм™ во Python – програмирање за деца над 10 години

Во обуката Програмирање за деца „ПрограмИграм™ во Python“ се изучува програмскиот јазик Python преку користење на иновативни методи. Групите за обуката се состојат од 8 до 10 деца. Часовите се…

Продолжи со читањеНова обука: ПрограмИграм™ во Python – програмирање за деца над 10 години

Онлајн обука: ПрограмИграм™ во Scratch – програмирање за деца над 8 години

Во обуката Програмирање за деца „ПрограмИграм™ во Scratch“ се изучува програмскиот јазик Scratch преку користење на наставната програма „Creative Computing Curriculum“. Наставната програма за Creative Computing e развиена од Harvard…

Продолжи со читањеОнлајн обука: ПрограмИграм™ во Scratch – програмирање за деца над 8 години